مشخصات کلی ماده شیمیایی سولفات آمونیوم
آمونیوم سولفات یا دی آمونیوم سولفات یک نمک عالی با کارایی بالا است. از مهم ترین کاربردهای آن استفاده در کودهای شیمیایی است. مشخصات کلی آن به صورت زیر است. این ماده از واکنش مستقیم بین آمونیاک و اسید سولفوریک تولید می شود.
نام علمی: سولفات آمونیوم
فرمول شیمیایی: NH4)2SO)
خلوص: 21% ازت، 24% گوگرد
گرید: گرانوله-پودری
نام های دیگر: دی آمونیوم سولفات، سولفات هیدروژن آمونیوم
دی آمونیوم سولفات چیست؟
این ماده شامل 21% نیتروژن به شکل یون آمونیوم مثبت است. 24% هم سولفور به شکل آنیون سولفات است. سولفات در کود برای کاهش دادن به ph خاک است. فرآیند عمومی در تولید سولفات آمونیوم از واکنش اسید سولفوریک آمونیاک است. اساس مواد اولیه مورد نیاز برای تولید سولفات آمونیوم در گریدهای مختلف، اسید سولفوریک و آمونیاک است. اسید سولفوریک مورد استفاده با 98 درصد خلوص و همچنین آمونیاک مورد نیاز با درجه خلوص ۹۹٫۱ %به شکل مایع است.
دی آمونیوم سولفات نوعی کود است. این کود اسید زا است و بسیار مناسب برای خاک های ایران است. دی آمونیوم سولفات بهترین منبع تامین ازت و گوگرد برای درختان میوه است. این محصول برای گیاهان و محصولات زراعی که به این عناصر احتیاج دارند بسیار لازم و مفید است. ازت این کود به شکل آمونیوم و گوگردش به شکل سولفات است. آمونیوم کم تر از کودهای ازته دیگر در خاک شسته می شود.
انواع دی آمونیوم سولفات
دی آمونیوم سولفات به طور عمده در مزارع کشاورزی به عنوان کود شیمیایی استفاده می شود. میزان و نحوه به کارگیری آن می تواند متفاوت باشد و بستگی به محیط و نوع محصول دارد. مهم ترین انواع دی آمونیوم سولفات شامل پودر سولفات آمونیوم، گرانول سولفات آمونیوم، نوع کریستالی
خواص فیزیکی و شیمیایی دی آمونیوم سولفات
دی آمونیوم سولفات در حالت جامد شبیه کریستال های سفید رنگ است. در حالت کودی از رنگ سبز متمایل به خاکستری یا قهوه برخوردار است. این ماده بئیی ندارد و بی بو است و در شرایطی که اگر بویی حس شود، بویی شبیه آمونیاک است. دی آمونیوم سولفات در آب کاملا حل می شود. به دلیل اینکه این فسفات ها دارای آمونیاک هستند در نهایت خاصیت اسیدی به خاک را می دهند.
مزایای استفاده از کود دی آمونیوم سولفات
از مزایای استفاده از کود دی آمونیوم سولفات این است که نسبت به سایر کودهای ازته دیگر، دارای ازت آمونیاکی است. وجود داشتن گوگرد به شکل سولفات در این کود به همرا ازت باعث تنظیم ph می شود. از طرفی دیگر باعث تسهیل در جذب ریز مغذی هایی مثل آهن، روی، مس و منگنز در خاک می شود. این کود با کاهش ازت در خاک باعث از بین بردن زردی برگ های پیر می شود. رفع زردی برگ های جوان هم به دلیل کمبود گوگرد است که باز هم با این کود برطرف می شود.
کود دی آمونیوم سولفات کمترین جذب آب را نسبت به کودهای دیگر را دارد. این خصوصیت باعث کم شدن ایجاد کلوخ در آن و افزایش نگهداری دی آمونیوم سولفات می شود.
درباره کودهای شیمیایی
کودهای شیمیایی موادی هستند که به صورت شیمیایی تولید شده اند. که دارای مواد مغذی مورد نیاز گیاهان هستند. تولید این کودها در کشاورزی و زیاد بودن تولید محصولات زراعی انقلابی ایجاد کرد. این کودها رو به گسترش است و از آنجایی که محصولات را زیاد می کند، مورد استقبال زیاد قرار می گیرد. البته که باید دانست که این کودها صدمان بسیار زیادی را به خاک، اکوسیستم و موجودات وارد می کند.
بیشترین کاربردهای دی آمونیوم سولفات
- در تولید کود شیمیایی
- استفاده در آب و فاضلاب
- برای تهیه پودرهای آتش نشانی
- استفاده در باغات و زمین های کشاورزی
- برای بهبود دهنده خمیر نان
- استفاده در صنعت چرم و دباغی کردن
- برای مبارزه با بیماری کوکسیدوز در مرغداری ها
- در نقش ماده کمکی رنگ های اسیدی در صنایع رنگرزی
- افزودنی در حمام آبکاری
- به عنوان یکنواخت کننده در رنگرزی با رنگزاهای گوناگون
روش تولید سولفات آمونیوم
به داخل راکتوری که محتوی آمونیوم سولفات اشباع و حدود 2-4 % اسید سولفوریک در 60 است، ترکیبی از گاز آمونیاک و بخار آب را وارد می کنیم. با اسپری کردن اسیدسولفوریک به داخل راکتور پر از گاز آمونیاک، سولفات آمونیوم به صورت پودر خشک تولید می شود. تمام آب در سیستم از طریق گرمای واکنش بخار می شود. دی آمونیوم سولفات را می توان از سنگ گچ نیز تهیه کرد. با اضافه کردن سنگ گچ خرد شده به محلول کربنات آمونیوم ادامه پیدا می کند و کربنات کلسیم ته نشین شده و دی آمونیوم سولفات محلول به دست می آید.
امروزه برای تولیدات محصولات بهتر و بی ضررتر برای محیط زیست در تلاش این کودها به صورت بهینه مورد استفاده قرار بگیرد. در مصرف اینگونه کودها باید بسیار دقت داشت، زیرا گاهی به علت قدرت بالای دوز مواد موثره، اثرات منفی بر روی گیاه می گذارند.
سخن آخر
دی آمونیوم سولفات برای گیاهان و محصولات زراعی که به این عناصر احتیاج دارند بسیار لازم و مفید است. ازت این کود به شکل آمونیوم و گوگردش به شکل سولفات است. آمونیوم کم تر از کودهای ازته دیگر در خاک شسته می شود. برای آشنایی بیشتر به مقاله آمونیوم پرسولفات مراجعه کنید.
[faq title=”سوالات متداول دی آمونیوم سولفات” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”آیا سولفات آمونیوم برای استفاده در صنایع غذایی ایمن است؟” number=”1″]بر اساس صنایع غذایی و دارویی آمریکا استفاده از این ماده در صنایع غذایی و جهت تنظیم اسیدیته مواد غذایی بلامانع است.[/faq_item][faq_item title=”بسته بندی های سولفات آمونیوم چگونه است؟” number=”2″]معمولا در کیسه های یک کیلوگرمی و پک های 25 کیلویی آماده هستند و به فروش می رسند.
[/faq_item][faq_item title=”کود دی آمونیوم سولفات برای چه کشت هایی مناسب است؟” number=”3″]کود دی آمونیوم سولفات برای کشت هایی نظیر انگور، مرکبات و پسته که به اوره حساس هستند و باعث ایجاد زردی در برگ ها می شوند، کاربرد دارد. همچنین باعث کاهش ازت در خاک هم می شوند.[/faq_item][/faq]
No comment