سودپرک نوعی الکالی بسیار کاربردی در صنعت است که در صنایعی هم چون ایجاد کاغذ، صابون و شوینده ها، مواد پتروشیمی، عملیات تصفیه فاضلاب، مواد غذایی، حفاری، شیشه سازی و … کاربرد فراوانی دارد. نام دیگر آن کاستیک سودا و یا سدیم هیدروکسید می باشد، در این مقاله می خواهیم شما را با این سوال که کاربرد سود پرک چیست؟ آشنا کنیم پس در ادامه خواندن آن با ما همراه باشید.
از سود پرک در چه صنایعی استفاده می شود؟
سود پرک در صنایع مختلفی کاربرد دارد که شاید از بسیاری از آنها مطلع نباشید از جمله کاغذ سازی، تولید انرژی، تصفیه آب، تهیه آلومینا، صنایع غذایی و دیگر صنایع که در ادامه به کاربرد آن در صنایع مطرح شده می پردازیم.
در صنعت کاغذسازی و چوب کاربرد سودپرک چیست؟
در هنگامی که می خواهد به وسیله چوب کاغذ تولید کنند از حلال هایی که دارای سدیم هیدروکسید می باشد و یا متشکل از سدیم سولفید است کمک می گیرند، چون این حلال قابلیت حل شدن در آب را دارد می تواند مواد ناخالص موجود در چوب را از بین ببرد و به این ترتیب موجب ایجاد سلولز برای به وجود آمدن کاغذ می شود. اگر می خواهید سدیم هیدروکسید چیست این مطلب را مطالعه کنید.
از متداول ترین کاربرد های سود پرک ایجاد خمیره ای سفید مانند است، که در صنایع کاغذ سازی بسیار مهم می باشد و به کمک استیک سودا می توان جوهر هایی که درون کاغذ های استفاده شده وجود دارد را از بین برد و دوباره آن ها را برای استفاده مجدد بازیافت نمود، سدیم هیدروکسید موجب می شود تمام ناخالصی های موجود در چوب حذف شود و در نتیجه بتوان برای تولید مصنوعاتی هم چون کابینت ها، مبلمان و سایر وسایل ساخته شده از چوبی تمیز و عاری از هر گونه مود زاید استفاده کرد.
حال که متوجه شدید در صنایع کاغذسازی کاربرد سود پرک چیست شما را با موارد استفاده از آن در داروسازی نیز آگاه می کنیم.
در داروسازی سود پرک چه اهمیتی دارد؟
شاید اطلاع نداشته باشید که در صنایع داروسازی کاربرد سودپرک چیست اما بهتر است بدانید که از این ماده در حجم وسیعی در صنایع داروسازی استفاده می شود و حتی به عنوان مسکنی قوی در داروهایی مانند آسپرین، دارو های کوفتگی و کبودی و غیره مناسب استفاده می باشد.
کاربرد سودپرک در ایجاد انرژی
در مبحث انرژی اگر می خواهید به پاسخ سوال کاربرد سودپرک چیست برسید باید گفت که، موجب تهیه سلول های سوختی می شود که این سلول ها مانند باتری عمل می کنند و در سیستم هایی مانند حمل و نقل، پاور بانک ها و ایستگاه ها کارایی دارند، هم چنین در تهیه رزین های به کار رفته در توربین های بادی نیز مناسب می باشند.
در تصفیه آب کاربرد سودپرک چیست؟
در این دستگاه ها برای اینکه میزان اسیدیته آب را کنترل نمایند و هم چنین فلزات سنگین را از آب حذف کنند کارایی دارند و در تهیه ماده ای به نام سدیم هیپوکلریت که موجب تصفیه کردن آب می شود نقش بسزایی دارند.
در فرآیند آلومینا کاربرد سودپرک چیست؟
موب استخراج آلومینیوم از سطح زمین می شود و از آلومینیوم برای تهیه فویل ها، وسایل آشپرخانه و حتی در تهیه بدنه هواپیما استفاده می شود.
کاربد سودپرک در صنایع غذایی
در صنایع غذایی نیز می تواند به جدا کردن پوست گوجه فرنگی و یا سیب زمینی، میوه ها و سبزیجات دیگر کمک کند و آن ها را مناسب برای تهیه کنسرو نماید و حتی به عنوان یک ماده نگهدارنده در تولید مواد غذایی کاربرد دارد که مانع از نفوذ باکتری ها و قارچ ها به درون آن ها می شود.
آیا میتوان از سودپرک به جای SODA ASH هم استفاده نمود؟
بله می تواند جایگین خوبی برای سود اش باشد و در صنایعی همچون تولید شیشه، تولید کاغذ و خمیر آن، سیلیکات و غیره استفاده شود، در تولید مواد غذایی مختلفی هم به کار می رود مثلا در تهیه و تولید زیتون و یا ایجاد تردی در چوب شور بسیار کاربردی است.
با کنترل میزان اسیدیته آب می تواند فلزات سنگین را از آن حذف کند و به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده در تصفیه فاضلاب های خانگی به کار برود.
با میزان PH که تنظیم می کند و به کمک سدیم متیلات می تواند به تولید بیودیزل و بواتانول هم کمک کند، اگر می خواهید بدانید که در صنایع دیگر کاربرد سودپرک چیست باید بگوییم که در تولید سلفون و ابریشم های مصنوعی و ایجاد الیاف به فرآیند ویسکوز کمک بسزایی می کند، سلولز به کار رفته در این الیاف باعث ماندگاری و مستحکم شدن آن ها می شود و در نهایت منجر به تولید ابریشم های مصنوعی و فیلم های سلفونی می شود، به صورت یک مایع رقیق در آب حل می شود.
چرا باید سودپرک همیشه در خانه موجود باشد؟
- به این دلیل که در باز کردن لوله ها و رفع مشکلات لوله گرفتگی کمک می کند.
- می توان به کمک آن چربی های موجود بر روی هود و فیلتر های آن را پاک کرد.
- به کمک آن می توان چربی های موجود بر روی صفحه اجاق گاز را که راحت پاک نمی شوند برطرف نمود.
- سوختگی درون ظروف و قابلمه ها و تابه ها را برطرف کرد.
نتیجه گیری
از سود پرک و یا کاستیک سودا می توان در بسته های 25 کیلوگرمی در موارد مختلفی استفاده کرد و حتی در خانه نیز استفاده از آن کاربردی است، ولی چون می تواند موجب سوختگی شیمیایی شود حتما موقع استفاده از آن دستکش در دست داشته باشید، از طرفی این ماده به شدت با بقیه مواد واکنش نشان می دهد و با هوا ترکیب می شود بنابراین برای اینکه از میزان خالص بودن آن کاسته نشود بهتر است در جای مخصوصی نگهداری شود، در طولانی مدت در سطح های سرامیکی و یا سنگی به حال خود رها نشود چون ماده ای خورنده است و موجب خرابی سنگ و سرامیک می شود.
سوالات متداول کاربرد سود پرک چیست؟
- سود پرک چیست؟
نوعی ماده است که دارای ماهیت قلیایی می باشد و چون با مواد دیگر به خوبی واکنش نشان می دهد می توان از آن برای موارد زیادی و در صنایع مختلفی استفاده کرد. - سودپرک چگونه با مواد دیگر واکنش نشان می دهد؟
این ماده نسبت به سایر مواد قلیایی دارای واکنش بسیار سریع تری می باشد و هنگامی که محلول است و درون آب قرار میگیرد از ثبات بیشتری برخوردار است، به راحتی قابل انتقال و ذخیره سازی می باشد و موجب تولید هیچ گونه کربناتی نمی شود. - از سودپرک بیشتر در چه نوع صنایعی استفاده می شود؟
در تولید خمیر کاغذ، ایجاد آلومینیوم، جدا کردن جوهر از کاغذ های در حال بازیافت، تصفیه آب و فاضلاب، صابون سازی، صنایع نفت و گاز، تولید پلاستیک ها، رنگ ها و چسب ها و…
No comment