سود مایع چیست؟
سدیم هیدروکسید، کاستیک سودا، سود سوز آور، مایع سوز آور، قلیا، سودای قلیایی، هیدرات سدیم، هیدروکسید سدیم ماده شیمیایی و سفیدرنگ است این ماده مایعی به رنگ روشن است و بویی ندارد. سود مایع به سرعت رطوبت هوا را جذب می کند رطوبت هوا را جذب می کند به همین دلیل برای جا به جایی باید شراط خاصی فراهم کرد. علاوه بر آن در هنگام کار با سود مایع باید بسیار مراقب بود چون به شدت خاصیت خورندگی دارد و ممکن است به شما آسیب برساند. سود کاستیک مایع باید در ظروف پلاستیکی یا استیل نگهداری شود زیرا ماده ای ناپایدار است و با هوا و بسیار فلزات واکنش می دهد. همچنین با بالا رفتن دمای محیط ، میزان ناپایداری آن هم افزایش می یابد.
سود مایع به دلیل خاصیت قلیایی کابرد فراوانی دارد از جمله مهم ترین آن ها میتوان به صنعت کاغذ سازی اشاره کرد. این محصول با فرمول شیمیایی NaOH و با دو غلظت ۵۰% و ۳۰%در بازار به فروش می رسد.
[faq title=” سئوالات متداول” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”در صورتیکه سود مایع وارد چشم شود چه کار باید انجام داد؟” number=”1″]درصورت ورود به چشم می تواند باعث افت بینایی یا کوری دائم شود. برای جلوگیری از آسیب جدی باید سریعاً شروع به شستوشو با آب کنید. چشم را با محلول رقیق اسید بوریک شستشو دهید و سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید[/faq_item][faq_item title=”در صورت ورود بخار یا غبار سود مایع به دستگاه تنفسی چه اقداماتی انجام دهیم؟” number=”2″]ورود غبار سود مایع باعث سرفه های شدیدو سوزش دستگاه تنفسی می گردد. سریعاً مصدوم را از محیط آلوده به محیطی با هوای تازه منتقل کرده و در خواست نیروی پزشکی کنید. در صورتی که مصدوم به سختی نفس بکشد و در تنفس مشکل داشته باشد باید توسط افراد متخصص به او اکسیژن متصل گردد. سوختگی عمیق دستگاه گوارش، سوختن گلو و دهان، اسهال مواردی هستند که رخ می دهن[/faq_item][faq_item title=”اگر کسی سود مایع بخورد چه می شود؟” number=”3″]باعث سوختگی و التهاب قسمتهای مختلف از قبیل دهان و زبان می گردد. دهان را با مقدار زیادی آب شستشو دهید و سپس از روغنهای استریل روی محل آلودگی استفاده کرده و سپس تخلیه نمائید درصورت سوزش زبان و لبها می توان از یک قطعه یخ جهت کاهش استفاده کرد[/faq_item][/faq]کابرد سود مایع
- صنعت تولید کارتن و کاغذ: همانطور که گفتیم مهم ترن کاربرد سود مایع در صنعت کاغذ سازی برای سفید کردن رنگ کاغذها و ایجاد مواد خام اولیه برای تولید خمیر کاغذ ها است. به طور کلی فرایند کاغذ سازی در دو مرحله انجام می شود. در مرحله ی اول خمیر کاغذ ساخته می شود و الیاف چوب از چوب در طی فرایند های مکانیکی و یا شیمیایی جدا می گردند. به این فرایند اصطلاحا پالپینگ گفته می شود. در مرحله ی دوم کاغذ سازی انجام می شود و الیاف به یکدیگر متصل و صفحه های کاغذ را به وجود می آورند.
- صنایع رنگرزی: در صنعت رنگرزی هم برای شست و شوی الیاف و پاک کردن چربی ها قبل از رنگ کردن آن ها به کار میرود.
اما این تنها بخش کوچکی از کاربرد های سود مایع بود در ادامه دیگر کابردهای سود مایع را نام می بریم:
- تصفیه آب
- صنایع چرم و نساجی
- صنایع فلزی و تولید شیشه روی ، آلومینیوم ، گالوانیزه و آبکاری
- صنایع کنسرو سازی
- صنایع کارخانه قند و شکر
- صابون و شوینده
- صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
- شستشوی مخازن و لوله ها
- صنایع غذایی به منظور ضد عفونی کردن و از بین بردن باکتری ها
- تولید سفیدکننده
- تولید نشاسته و شکلات و….
نگهداری از سود مایع
نگهداری این ترکیب حتما باید در ظروفی انجام شود که خاصیت خورندگی توسط این ماده را نداشته باشند به همین برای نگهداری سود مایع عموما از تانک هایی از جنس HDPE,XLPE, فولاد ضد زنگ و FRP استفاده می شود. خورندگی این ماده سبب می شود تا از آن هرگز در ظروفی از جنس آلومینیوم ، سرب ، قلع ، روی و آلیاژهای آن مانند برنج و برنز استفاده نشود.
علاوه بر ظروف نگهداری، دمایی که در آن سود مایع را نگهداری می کنیم نیز مسئله ای است که از اهمیت زیادی برخوردار است برای جلوگیری از یخ زدگی این ترکیب حتما دما باید بالاتر از 70 درجه ی فارنهایت و یا 21 درجه ی سانتی گراد باشد.
خواص ویژه
- سود مایع خود به تنهایی قابلیت اشتعال زایی و یا انفجار را ندارد، اما می تواند با اسید های مختلفی مانند هیدروکلریک اسید واکنش دهد و سبب خنثی شدن و آزاد سازی گرمای قابل توجهی گردد.
- این ماده در آب به صورت کامل یونیزه می شود و موجب آزاد سازی OH- می گردد، در نتیجه یک باز قوی به حساب می آید.
- این ماده جز باز های قوی است که قابلیت خورندگی بالایی دارد و می تواند فلزاتی نظیر روی، آلومینیوم و قلع را دچار خوردگی نماید. در اثر فرایند خوردگی این فلزات گاز هیدروژن آزاد می گردد که می تواند سبب انفجار شود.
ایمنی در کار با سود مایع
وسایل لازم برای محافظ در برابر خطرات سود مایع
- استفاده از دستکشهای ایمنی متصل به لباس کار و عینکهای مقاوم در برابر مواد شیمیایی
- کلاه سخت و محکم
- چکمه لاستیکی پاشنه دار نفوذ ناپذیر
- پوشش محافظ گردن و صورت و کلاه لبه دار
- دستکش لاستیکی
- روپوش آستین دار از جنس پارچه کتان
۶ Comments
از کجا میتوان سود پرک را تهیه کرد؟
با توجه به این که روش تهیه سود پرک یک روش پیچیده و حساس است، امکانات لازم جهت تولید سود پرک فقط دربعضی از کارخانه ها انجام می شود و برخی از کارخانه های تولید کننده این محصول هستند و دارای آن هستند.بقیه تنها تامین کننده هستند . بهتر است که کیفیت محصول را مد نظر داشته باشید.
اگه سود مایع به اشتباه خورده بشه چی میشه؟
سلام . باعث ایجاد سوختگی دردهان و زبان می شود. بهتر است که التهاب محل سوخته را با یخ کاهش دهید.
سود مایع خاصیت اسیدی داره یا بازی؟
این ماده از خانواده بازها است. دارای قابلیت خورندگی بالایی دارد.