موارد استفاده سولفات آلومینیوم

سولفات آلومینیوم جامد

سولفات آلومینیوم یک ماده شیمیایی است که یکی از ترکیبات پرمصرف الومینیوم میباشد. این ماده به صورت جامد بلوری، سفید رنگ و جاذب رطوبت است. این ماده شیمیایی میتواند ملکول های آب را در خود نگه دارد به همین علت جاذب آب است.از این ماده با نام های آلوم یا زاج نیز یاد میکنند.

باید توجه کرد که سولفات آلومینیوم فرار و قابل اشتعال با سایر مواد نیست، اما بسیار سمی و خطرناک است، و در هنگام استفاده باید دقت شود که با پوست، چشم یا دهان برخورد نداشته باشد.

حالت جامد سولفات آلومینیوم
سولفات آلومینیوم کریستال

موارد استفاده سولفات آلومینیوم

صنعت آب و فاضلاب

یکی از بزرگترین موارد استفاده سولفات آلومینیوم در صنعت تصفیه آب و فاضلاب میباشد. در مراحل تصفیه آّب سولفات الومینیوم باعث میشود ذرات ناخالصی بزرگ بهم چسبیده شوند و در پایین حوضچه بصورت رسوب ظاهر شوند و طی فرایند های دیگری از آب جدا میشوند. با توجه به تحقیقات منبع اصلی تولید گاز سولفید هیدروژن که در سیستم فاضلاب شهری وجود دارد،استفاده از همین سولفات آلومینیوم برای تصفیه آب است. استفاده از انعقاد کننده هایی که پایه آلومینیومی داشته باشند ممکن است مقداری سطح آلومینیوم موجود در آب شرب را افزایش دهند که البته به علت کنترل درپز مصرفی این موضوع مشکلی برای مصرف کنندگان ایجاد نمیکند.

آلومینیوم سولفات در رنگرزی
استفاده آلومینیوم سولفات در تثبیت رنگ

صنعت رنگرزی

زمانی که سولفات الومینیوم به مقدار زیادی درآب حل شود حالت قلیایی پیدا میکند و باعث ایجاد رسوبی ژلاتین مانند در ته ظرف میشود. از این رسوب ژلاتین مانند در صنعت رنگرزی و چاپ بر روی لباس استفاده میکنند. به این صورت که این رسوب خاصیت قلیایی دارد باعث غیرمحلول کردن رنگدانه و تثبیت آن بر روی پارچه یا کاغذ میشود. این ماده ژلاتین مانند در صنعت رنگرزی باعث تسهیل فرایند جذب رنگ توسط پارچه میشود. این استفاده از آلومینیوم سوافات از دیرباز مورد استفاده بوده.

آلومینیوم سولفات در کشاورزی
سولفات آلومینیوم در کشاورزی

صنعت کشاورزی

با اینکه آلومینیوم یکی از مواد مهم مصرفی گیاهان نیست اما ترکیب آلومینیوم سولفات در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. توجه کنید که سولفات الومینیوم در نقش کود نیست و فقط نقش ماده کمکی را دارد. سولفات موجود در الومینیوم سولفات نقش مهمی در کنترل پی اچ خاک دارد. یکی از مشکلات گیاهان که سبب میشود رشد کمی داشته باشند وجود کربنات کلسیم ازاد در خاک یا همان آهکی بودن خاک است. برای مقابله با کربنات کلسیم ازاد از ترکیبات سولفات دار مثل الومینیوم سولفات استفاده میکنیم که البته به علت سمی بودن این ماده باید توجه کنیم که فقط برای بعضی گییاهان از این ترکیب استفاده میکنیم.

صنعت آرایشی و بهداشتی

سولفات آلومینیوم یکی از ترکیبات به کار رفته در رول ها و اسپری های ضد تعریق است. سولفات الومینیوم به علت خاصیت انعقادی در مواردی که خونریزی سطحی و جزئی باشد استفاده میشود.

استفاده های دیگر سولفات آلومینیوم:

  • چرم سازی
  • تولید و تصفیه فلز روی
  • عمل ضد رطوبت در اکثر ساخته های بتنی
  • صنعت کاغذ و تولید مقوا
  • استفاده در صابون ها و مواد که نیاز به کف کردن دارند

خطرات کار با سولفات آلومینیوم

سولفات آلومینیوم در کل ماده ای خطرناک است. در صورت بلعیدن باعث ایجاد درد و سوزش در معده مشود. همچنین ممکن است که باعث ایجاد اسهال یا تهوع در فرد شود. در صورت استنشاق باعث سرفه شدید و تنگی نفس میشود.  اگر به سولفات آلومینیوم آب اضافه کنیم یون سولفوریک اسید شکل میگیرد که یک نوع اسید است و درصورت تماس با پوست باعث سوزش، خارش و تورم میشود.

در صورت تماس سولفات آلومینیوم با پوست یا چشم باید فورا محل با آب فراوان شسته شود و در صورت استنضاق باید فرد بلافاصله در معرض های تازه قرار گیرد.

 

سولفات آلومینیوم حالت مایع
سولفات آلومینیوم مایع

انواع سولفات آلومینیوم

در بازار 2 مدل سولفات آلومینیوم داریم که مصرف کننده با توجه به نیاز خود میتواند هرکدام را انتخاب کند. البته باید توجه کرد که استفاده از نوع مایع این ترکیب بیشتر رواج دارد. سولفات آلومینیوم مایع و جامد از نظر فرمول شیمیایی فرقی باهم ندارند و تنها فرق این دو حالت در این است که نوع مایع مولکول های آب را همراه خود دارد. وجود همین آب باعث شده که سولفات آلومینیوم مایع غلظت کمتری از سولفات آلومینیوم حالت پودری یا جامد داشته باشد.

از دلایل مهم استفاده بیشتر از حالت مایع میتوان به دلایل زیر اشاره کرد:

  • حمل آسان تر
  • تخلیه راحت توسط پمپ ها
  • به علت مایع بودن دز مصرفی ثابت است و نیازی به ترکیب محصول با آب هنگام استفاده نیست

روش تولید سولفات آلومینیوم

برای تولید سولفات آلومینیوم باید سولفوریک اسید را با هیدروکسید آلومینیوم واکنش دهیم. محلول به وجود آمده را که حالت مذاب دارد در حوضچه های خنک سرد میکنیم و به این صورت سولفات آلومینیوم حاصل میشود.

خرید سولفات آلومینیوم

در بازار بسته بندی های مختلفی از نظر مقدار و دز از سولفات آلومینیوم میبینیم که مصرف کننده با توجه به نیاز خود تصمیم به خرید میگیرد، خرید آلومینیوم سولفات از طریق اینترنت و همین سایت هم امکان پذیر است.

مولکول های آلومینیوم سولفات در اثر گرما بهم چسبیده میشوند و شیرابه ای تولید میکنند. به همین علت شرایط نگهداری و انبار داری این محصول بسیار مهم بوده و باید در محیط خشک و خنک نگهداری شود.

قیمت سولفات آلومینیوم به عوامل مختلفی بستگی دارد. خلوص یا دز یکی از عوامل مهم در تعیین قیمت سولفات آلومینیوم است. این ماده دارای خلوص متغییر از 14% تا 17% میباشد. آلومینیوم سولفات با خلوص 17% پودری بوده و به همین علت خلوص بیشتری دارد.باید توجه کرد که آلومینیوم با خلوص 17% محصولی ارگانیک نیست و حاصل ترکیبات و فناوری در آزمایشگاه است.

Rate this post

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *