تگزاپون

وقتی که برای خرید به مغازه ها و فروشگاه ها مراجعه می کنیم، یکی از موارد اصلی که همه افراد به آن توجه می کنند، شامپوها، مواد شوینده، کرم ها و لوسیون ها، پاک کننده های مختلف و …. می باشد. زیرا برای شست و شوی مکان های مختلف مانند وسایل و محیط های داخلی خانه، شستن اتوموبیل ها، تمیز کردن کفپوش ها و زمین و حتی شستشوی سر و بدن، شما به این مواد شوینده نیاز پیدا می کنید.

ماده اصلی و مهمی که در تمامی این موارد وجود دارد و عامل ایجاد کف و خاصیت پاک کنندگی چربی ها را دارد، تگزاپون نامیده می شود که در این مقاله به توضیح کامل این ماده و کاربرد آن در مصارف خانگی و صنعتی می پردازیم. تگزاپون نام تجاری سدیم لوریل اتر سولفات است که به حالت خمیر نیمه شفاف سفید مایل به زرد در بازار وجود دارد. تگزاپون از خانواده آلکیل اتر سولفات ها است و از ترکیب الکل چرب مانند روغن نارگیل با اکسید اتیلن از طریق واکنش سولفوناسیون بدست می آید.

تگزاپون به عنوان شوینده در تولید اکثر محصولات بهداشتی سر و بدن، کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده دارای خاصیت کف زایی خوبی است ولی کف آن غلیظ نمی باشد و در مجاورت چربی ها به سادگی از بین می رود. در آبهای سخت و یا معمولی به آسانی حل می شود و با سایر افزودنی ها نیز سازگار است.

تگزاپون
تگزاپون چیست؟

تگزاپون چیست؟

تگزاپون به دو حالت کلی N70 و صدفی وجود دارد که تگزاپون صدفی به نسبت نوع دیگر (N70) خلوص کمتری دارد. از تگزاپون صدفی برای تولید محصولات شوینده غیر شفاف مانند شامپوها و … استفاده می شود. اما تگزاپون N70 دارای ویسکوزیته بالایی است، این ماده حاوی مقدار کمی نمک است زیرا هنگام رقیق شدن تگزاپون با آب، ویسکوزیته پایینی از خود نشان می دهد اما می توان با اضافه کردن سدیم کلراید و آلکانول آمید به تگزاپون، ویسکوزیته آن را تنظیم کرد.

تگزاپون به طور طبیعی، پوست را تحریک می کند و به ساختمان دو لایه چربی در پوست آسیب می رساند. این ماده باعث افزایش تبخیر سطح پوست می شود و در نهایت موجب خشک شدن پوست می گردد.

کاربرد تگزاپون

تگزاپون به طور عمده در تولید مایعات شوینده شفاف کاربرد دارد. در صورتی که تگزاپون را با مواد فعال دیگری مانند مواد فعال سطحی آنیونی، آمفوتریک و غیر یونی می توان کیفیت و یا میزان کف کنندگی و خاصیت شویندگی را در سطح خوب و مناسبی تامین کرد.

از مهم ترین کاربردهای تگزاپون می توان به وجود آن در اکثر شوینده های مختلف، که به طور روزمره از آن ها برای فعالیت های مختلف استفاده می کنیم مانند مایع ظرفشوئی و پاک کننده های صنعتی اشاره کرد. تگزاپون به طور عمده در پاک کننده ها و مواد بهداشتی از قبیل، شامپوی سر و بدن، خمیر دندان، صاوبن ها، شامپو، انواع لوسیون و کرم های صورت و بدن، به صورت مایع و غیر مایع مورد استفاده قرار می گیرد.

یکی از ویژگی ها و کاربرد تگزاپون، استفاده آن برای زدودن چربی ها به عنوان مواد کف کننده و پاک کننده است که در کارواش ها، کف شورها و … از آن ها به وفور استفاده می شود. این ماده جز مواد اولیه آرایشی و حتی داروئی نیز محسوب می شود.

تگزاپون یا سدیم لوریل سولفات
کاربرد تگزاپون
[faq title=” سئوالات متداول ” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”آآیا تگزاپون مورد تایید سازمان جهانی غذا و دارو است؟ ” number=”1″]از آنجایی که تگزاپون کاربرد بسیار زیادی در زمینه مواد شوینده، ژل، خمیر دندانو حتی شامپوی کارواش و برای شستشوی اتوموبیل ها، دارد، برای بسیاری از افراد این سوال پیش می آید که آیا این ماده برای بدن و سلامتی افراد ضرری دارد یا خیر. آزمایش های سازمان جهانی غذا و دارو نشان داده است که این ماده هیچ گونه خطری برای افراد ندارد و این ماده بر DNA افراد تاثیری نداشته و با آن واکنش نمی دهد. اما استفاده مداوم و زیاد از مواد شوینده ای که با تگزاپون درست شده اند، موجب از بین رفتن و شکسته شدن محافظ های پوستی می شود که مواد شیمیایی دیگر می توانند به پوست نفوذ کنند.[/faq_item][faq_item title=”آیا استفاده از مواد شوینده ای که در آن تگزاپون وجود دارد، برای همه افراد ممکن است؟  ” number=”2″]افرادی که دار بیماری های مزمن پوستی هستند، استفاده از مواد شوینده و بهداشتی که در آن تگزاپون وجود دارد اصلا توصیه نمی شود زیرا موجب تحریک و خارش شدید پوست شده و بیماری های پوستی آن ها را بدتر می کند.[/faq_item][faq_item title=”تاثیر سدیم لوریل سولفات (تگزاپون) بر چشم چیست؟” number=”3″]یکی دیگر از محل هایی که تگزاپون می تواند به آن آسیب بزند و موجب خارش و سوزش شود، بینایی و چشم انسان است. یکی از اثرات منفی و سمی این ماده بر چشم این است که موجب می شود زمان ترمیم بافت پوششی قرنیه طولانی تر شود. این ماده باعث ایجاد زخم های قرنیه ای نیز می شود و برای بهبود زخم های چشم نیز ترکیبی مضر است زیرا فرایند بهبود و ترمیم بافت های چشم را کند تر کرده و اگر قرنیه به طور طبیعی و مناسب ترمیم نشود، تخریب بافت و عفونت چشم را به همراه خواهد داشت.[/faq_item][/faq]
مضرات تگزاپون
مزایا و معایب تگزاپون

مزایا و معایب استفاده از سدیم لوریل اتر سولفات

تگزاپون یا همان سدیم لوریل اتر سولفات، ماده مهمی در تهیه شامپوها و مواد شوینده و بهداشتی است و شما می توانید به راحتی از آن، جهت زدودن چربی ها و ایجاد کف استفاده کنید. این ماده هیچ گونه خطر جدی برای سلامتی مصرف کنندگان ندارد و مورد تایید سازمان های زیادی قرار گرفته است.

اما باید توجه کنید که در هر صورت این ماده شیمیایی بوده و شاید به خودی خود آسیبی به بدن نرساند، اما استفاده مداوم و زیاد از این ماده شوینده و پاک کننده موجب تحریک و سوزش پوست و چشم می شود. مهم ترین عیب استفاده از تگراپون ها این است که استفاده زیاد از مواد شوینده و تمیز کننده بر روی پوست موجب شکسته شدن محافظ پوستی می شود و به مواد شیمیایی دیگر اجازه ورود به زیر پوست را می دهد.

جمع بندی

یکی از مواد اصلی که در اکثر مواد شوینده و بهداشتی، مانند خمیر دندان ها، شامپوها، صابون و دیگر مواد پاک کننده وجود دارد، سدیم لوریل سولفات یا تگزاپون است که علاوه بر مزایا و کاربردهای بسیار این ترکیب برای محل ها و مکان های مختلف، باید معایب و مضرات این ترکیب را نیز به طور کامل بدانید و از تماس مداوم با آن جلوگیری کنید.

2/5 - (1 امتیاز)

۲ Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *