کلر عنصری شیمیایی است که یک اکسیدکننده قوی بوده و حتی از هوا نیز سنگین تر می باشد. این عنصر در طبیعت به وفور یافت می شود و اگر بخواهیم یکی از مشتقات آن اشاره کنیم باید نمک طعام را مثال بزنیم. کلر به شدت بد بو بوده و به دلیل سنگینی و غلظتی که دارد، می تواند موجب خفگی شود و همینطور برای تولید کننده پلی آلومینیوم کلراید نیز بسیار کاربردی است. در این مطلب به شرح ویژگی ها، مزایا و معایب انواع مختلف کلر می پردازیم.
انواع مختلف کلر کدامند؟
کلر به عنوان یک عنصر شیمیایی به حالت های جامد، مایع و گاز در طبیعت یافت می شود. هر کدام از این فازها در موارد بخصوصی به کار می روند که تک به تک به ویژگی ها و کاربرد آنها خواهیم پرداخت.
کلر جامد از انواع مختلف کلر
کلر جامد از انواع مختلف کلر می باشد که با نام های پرکلرین و هیپوکلریت کلسیم معروف است. پرکلرین جامد در واقع پودری سفید رنگ است که بوی تندی دارد.
cl از دسته عناصر قلیایی بوده و از خاصیت اکسید کنندگی بالایی برخوردار می باشد.
کاربرد کلر جامد
کلر جامد به عنوان یک پودر سفیدکننده و ضدعفونی کننده دارای کاربردهای متعددی می باشد که برخی از انها عبارتند از:
- ضدعفونی کننده آب
- تصفیه کننده آب پرورش ماهی
- ضدعفونی آب استخر
- تولید مواد شوینده و انواع اسپری ضدعفونی کننده
- سفید کننده ریشه فرش در قالیشویی، ابریشم، پارچه و …
مضرات کلر جامد
در صورتی که کلر جامد به عنوان یک باز قوی با ترکیبات اسیدی واکنش دهد گازی سمی و خطرناک تولید می شود.
واکنش های هیدرولیزی و هرگونه رفتار تجزیه ای در کلر جامد می تواند گازهایی سمی تولید کند.
کلر جام اشتعال زا نیست اما با توجه به قابلیت اکسید کنندگی که دارد احتمالا با ترکیبات شیمیایی و اسیدی واکنش انفجاری نشان دهد.
کلر مایع چیست؟
کلر مایع اصلی ترین گندزدایی است که برای تصفیه آب مصرفی مورد استفاده قرار می گیرد. نکته ای که در این قسمت باید به آن اشاره کنیم سمی بودن کلر است. در صورتی که استاندارد حداقل و حداکثر میزان لازم کلر را رعایت کنیم مشکلی پیش نمی آید.
کاربرد کلر مایع
به صورت کلی اشاره کرده ایم که کلر در زمینه مراقبت های بهداشتی عمده ترین کاربرد را داشته و در صنایع گوناگونی در راستای جلبک زدایی، گندزدایی و … مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با توجه به انواع مختلف کلر به کاربرد آن در دیگر زمینه ها اشاره خواهیم کرد.
کاربرد گاز کلر
گاز کلر در دمای اتاق زرد متمایل به سبز بوده و در صورت محفوظ بودن با احتمال انفجار همراه نمی باشد. این گاز پر کاربرد در صنایعی که به آنها اشاره می کنیم به کار رفته و حتی از الزامی الزامی در راستا به حساب می آیند.
- حذف طعم و بوی آب آشامیدنی
- تولید مواد رنگی و رنگ ها
- تولید فراورده های نفتی
- تولید انواع ضدعفونی کننده ها و حشره کش ها
- صنعت پلاستیک سازی
- انواع حلال ها
- و …
ویژگی های شیمیایی و فیزیکی انواع مختلف کلر
کلر با وجود اینکه با درصد بالا در طبیعت و اتمسفر یافت می شود بسیار خطرناک بوده و غلظت آن می تواند مشکل ساز باشد. برای مثال در محیط بسته موجب خفگی می شود و بسیار ناپایدار است به این معنا که فورا با مواد و گازهای بخصوصی که در محیط هستند واکنش می دهد. به همین خاطر کلر جامد و مایع در مخازن ویژه نگهداری می شوند.
در صورتی که می خواهید کلر جامد را به حالت مایع تبدیل کنید کافی است آن را در دمای -34 درجه سانتی گراد قرار دهید. لازم به ذکر است که این محیط باید فشار هوای بیش از اتمسفر داشته باشد.
کاربرد انواع مختلف کلر
کلر خاصیت سفید کننده و ضدعفونی کننده داشته و گسترده ترین کاربرد آن ضد عفونی آب استخر و آشامیدنی است. کلر در هر زمینه ای که به کار می رود باید تراکم استانداردی داشته باشد چرا که برای اشباع آب، عنصری سمی می باشد.
انواع مختلف کلر در صنایع گوناگونی اعم از ساختمان سازی، کاغذسازی و پرورش گیاهان دارد.
نتیجه گیری
کلر یک عنصر پر مصرف می باشد که به صورت طبیعی در طبیعت و اتمسفر وجود دارد. انواع کلر به سه دسته اصلی جامد، مایع و گاز تبدیل می شوند که هر کدام در زمینه ای بخصوص به کار می روند.
این عنصر، گازی قوی بوده و عموما اشتعال زا نمی باشد. مگر آنکه با ترکیبات اسیدی واکنش دهد.
سوالات متداول انواع مختلف کلر
- پرکلرین یا کلر جامد در آب حل می شود؟
بله هیپوکریت کلسیم در دمای 20 درجه سانتی گراد محلول در آب می باشد. در این دما به ازای هر لیتر آب 214 گرم کلر جامد حل می شود. - کلر را می توان به صورت صنعتی تولید کرد؟
این امکان فراهم است که از طریق الکترولیز سلول جیوه، کلر تولید کرد. - تماس مسقیم پوست با کلر ضرر دارد؟
بله لمس کلر ممکن است با سوزش پوست همراه باشد.
No comment