چه مواردی را از اسید فسفریک باید بدانیم؟
دانستن اینکه یک ترکیب شیمیایی از چه عناصری به وجود آمده، خواص شیمیایی و فیزیکی و کاربرد های آن چیست برای شناخت و آشنایی با ترکیب مورد نظر کافی است. اما عده ای دوست دارند اطلاعاتی مانند تاریخچه پیدایش، کاشف و سایر موارد این چنینی در مورد ترکیب خاصی داشته باشند. ما در این مقاله به بررسی ترکیب اسید فسفریک و کاربرد های مهم و متنوع این ترکیب خواهیم پرداخت.
[faq title=”سوالات متداول” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”آیا اسید فسفریک برای بدن ضرر ندارد؟” number=”1″]همان طور که از نام این ماده مشخص است، یک نوع اسید است. و شاید این تصور پیش بیاید که به علت اسیدی این ماده برای بدن مضر است. اما بخاطر داشته باشید این ماده یک اسید ضعیف است و نمی تواند برای بدن ضرر داشته باشد، علاوه بر این درصد استفاده شده از این ماده در مواد خوراکی سایر کمتر از حدی است که بتواند به بدن آسیب برساند.[/faq_item][faq_item title=”قیمت اسید فسفریک چقدر است؟” number=”2″]قیمت اسید فسفریک بستگی به درصد خلوص و وزن های موجود دارد. همچنین کاربرد اسید فسفریک در قیمت آن تاثیر گذاراست. و نمی توان قیمت ثابتی ارائه داد.[/faq_item][faq_item title=”آیا اسید فسفریک در ایران تولید میشود؟” number=”3″]بله اسید فسفریک یکی از موادی است که کشور عزیزمان در تولید آن به خود کفایی رسیده و کمپانی های مختلفی با درصد های مختلفی این ماده را تولید میکنند.[/faq_item][/faq]
اسید فسفریک چیست؟
جالب است بدانید اسید فسفریک یک ماده خاص نیست و هر ترکیبی که 3 عنصر فسفر، اکسیژن و هیدروژن را دارا باشد به آن اسید فسفریک میگوییم و با توجه به نسبت های هر کدام از عنصر ها اسم های مختلفی دارند. معروف ترین نوع فسفریک، ارتو فسفریک H3PO4 است که به آن اسید فسفریک میگویند.
اسید فسفریک با خلوص 100% به صورت کریستال سفید رنگ است. غلظت های کمتر اسید فسفریک در حالت مایع هستند، در حالت مایع اسید فسفریک بی رنگ و بی بو است همچنین چون این اسید از انواع اسید های ضعیف است سمی نیست و مشتعل نمیشود. اگر در کوتاه مدت در معرض این اسید باشید برای شما خطر ساز نیست.
بهترین شرایط نگهداری اسید فسفریک در دمای بین 20-30 درجه سانتی گراد است. یکی از ویژگی های جذاب اسید فسفریک این است که مولکول های این اسید در دما های بالا می توانند با هم واکنش دهند و ترکیب شوند و زنجیره های پلیمری کوتاه و بلند بسازند.
همانطور که گفتیم فسفریک اسید دارای ترکیبات مختلفی است که با توجه به درصد های مختلف مواد سازنده اش نام های مختلفی دارد و همچنین کاربرد های متفاوتی خواهند داشت. پس در هنگام خرید دقت کنید که اسید فسفریک مناسب برای کاری که در نظر دارید کدام است و با چه درصد خلوصی باید باشد و سپس اقدام به خرید کنید.
همچنین لازم است بدانید بسته بندی هایی با وزن های مختلف از اسید فسفریک در بازار موجود است و کمپانی های مختلفی این ماده شیمیایی را تولید میکنند و به طبع قیمت های این ترکیب میتواند با توجه به تمام این عوامل متغیر باشد.
ارترو فسفریک معروف به اسید فسفریک
این ماده شیمیایی فرمول H3PO4 را دارد و معروف ترین ترکیب فسفریک اسید است. درصد خلوص آن 85% است. این ماده در آب و اتانول قابلیت انحلال دارد. می توان گفت از پرمصرف ترین مواد شیمیایی در صنعت است و کاربرد های مختلف و متنوعی دارد. رد پای اسید فسفریک را میتوانید در صنایع غذایی، صنعت مواد شوینده، پزشکی و حتی کشاورزی دید.
فسفریک اسید در صنعت مواد غذایی
به دلیل روش تولید انبوه این محصول قیمت آن نسبت به سایر طعم دهنده ها کمتر است به همین علت در تولید غذاهای اسیدی و گاز دار کردن نوشابه ها از فسفریک اسید استفاده میشود. همچنین از فسفریک اسید در تولید محصولات لبنی نیز استفاده میشود. علت اضافه کردن اسید فسفریک به محصولات لبنی برای افزایش ماندگاری و مرغوبیت بیشتر است.
در کل تمام مواد غذایی که فراوری شده اند و دارای ماندگاری هستند در ترکیب آنها فسفریک اسید به کار رفته است.
مواد شوینده دارای اسید فسفریک
در ساختار مواد شوینده و پاک کننده ها اسید فسفریک به کار میرود. به علت جالب بودن کاربرد این ماده در ساختار پاک کننده ها این مورد را بیشتر توضیح میدهیم. اگر در هنگام شستشو آب سخت از بین نرود، آب سخت با یون های صابون تشکیل رسوب میدهد که این رسوبات غیر قابل حل بوده و باعث میشود بدتر پارچه لک شود. اضافه کردن فسفریک اسید به مواد شوینده و پاک کننده ها باعث میشود سختی آب از بین برود و آب نرم شود و دیگر رسوبی تشکیل نشود و پارچه لک نشود.
تاثیر اسید فسفریک در کشاورزی
شاید مهم ترین و بیشترین کاربرد اسید فسفریک در کشاورزی باشد. اسید فسفریک در تهیه کود ها استفاده میشود. گیاهان انرژی لازم برای بیشتر فعالیت ها و متابولیسم های خود را توسط فسفات های آلی بدست میاورند بنابراین فسفر یکی از عنصر های مهم برای رشد گیاه است. پس نتیجه میگیریم خاکی که با فسفات غنی شده باشد رشد گیاهان را بالا میبرد. بنابراین در روند تولید کود به آن فسفریک اسید اضافه میشود که رشد گیاه بالا برود.
استفاده از اسید فسفریک در پزشکی
کاربرد فسفریک اسید در پزشکی بیشتر در شاخه دندان پزشکی است. شاید برای شما هم سوال باشد که ماده ای که از آن برای پر کردن دندان استفاده میشود از چه ترکیباتی ساخته شده. این ماده از ترکیب فسفریک اسید با پودر روی به وجود می آید. استفاده دیگر این اسید در آماده سازی آج دندان جهت سفید کردن و افزایش سطح اصطکاک است. در فرآیند ارتودنسی قبل از کار گزاری براکت ها از فسفریک اسید برای سفید کردن دندان ها استفاده میشود.
No comment